Wykryje chrzczony alkohol
29 marca 2010, 09:12Niemieccy specjaliści skonstruowali urządzenie wielkości poręcznej walizki, które dzięki wbudowanemu spektrometrowi pozwala na szybkie wykrycie fałszowanego alkoholu (Chemistry Central Journal).
Umiarkowane spożycie alkoholu może chronić przed alzheimerem
25 maja 2010, 13:38Mimo wieloletnich badań wciąż niewiele wiadomo na temat środowiskowych czynników mających wpływ na zapadalność na alzheimera. Ostatnie doniesienia sugerują ochronne działanie spożywania alkoholu, ale tylko w ściśle określonych warunkach.
Niedoskonałe nadprzewodniki lepiej działają
11 sierpnia 2010, 11:10Badania nad zjawiskiem nadprzewodnictwa trwają już 100, a mimo to ludzie wciąż nie potrafią wykorzystać go w codziennych zastosowaniach. Niezwykle przydatne materiały, jakimi są nadprzewodniki, pracują tylko w bardzo niskich temperaturach, możliwość ich wykorzystania jest zatem bardzo ograniczona.
Nie świeć w nocy, bo przytyjesz
11 października 2010, 21:46Nocne oświetlenie, zakłócające normalny cykl aktywności, uznano już winnym za wiele chorób cywilizacyjnych, wliczając w to nowotwory. Ostatnie badania jednak zaskakują: tzw. „zanieczyszczenie świetlne" prowadzi również do otyłości.
Anonimowi -słabi i źle zorganizowani
20 grudnia 2010, 11:55Atak Anonimowych, którzy stanęli w obronie Wikileaks, był bez znaczenia. Wbrew temu, co można było wywnioskować czytając prasę, był on niezwykle słaby i nie przysporzył nikomu większych kłopotów.
Badanie wytrzymałości śluzu wokół komórek rakowych
17 marca 2011, 17:40Badanie wytrzymałości mechanicznej warstwy śluzowej komórek nowotworowych i jej związków z budową pozwoli opracować skuteczniejsze metody leczenia. Wyjaśnia też, czemu niektóre z tych komórek są bardziej lekooporne od innych.
Co mieszka w uszczelce zmywarki?
21 czerwca 2011, 10:50Zmywarki czy ekspresy do kawy stały się z biegiem czasu standardowym wyposażeniem kuchni na całym świecie. Okazuje się jednak, że w zmywarkach, mimo, a może właśnie przez wysokie temperatury i dużą wilgoć, rozwijają się potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia gatunki grzybów, w tym tzw. "czarne drożdże".
Żółtaki wskaźnikami zagrożenia zawałem
16 września 2011, 11:17Kępki żółte – żółtawe zmiany grudkowe na powiekach związane z odkładaniem cholesterolu w skórze – są objawem podwyższonego ryzyka zawału i chorób serca (British Medical Journal).
Rośliny doprowadziły do zlodowaceń pod koniec ordowiku?
1 lutego 2012, 12:49Wg naukowców z Uniwersytetów w Exeter i Oksfordzie, pojawienie się 470 mln lat temu pierwszych roślin wywołało reakcję łańcuchową w postaci serii zlodowaceń.
Sztuczny system trzustkowy nie tylko wykrywa, ale i przewiduje
20 czerwca 2012, 12:00Na dorocznej konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego zaprezentowano zachęcające wyniki testów zaawansowanej sztucznej trzustki pierwszej generacji. System zwany Minimalizerem Hipo-Hiperglikemii (HHM) jest w stanie przewidzieć wzrosty i spadki poziomu glukozy we krwi i w związku z tym zwiększyć i/lub obniżyć dostawy insuliny.